Pályázat

Társaságunk a HCT Kft-vel közös konzorciumi formában, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával (azonosítószám: KFI_16-1-2017-0378) 2018. január elsejével indított projektet. A projekt keretében a FIM-HD úsztatásos kábeltechnológiánál alkalmazott, kazettarendszerű úsztatófej létrehozása parabolid palástfelülettel c. projekt keretében olyan eszköz kifejlesztését céloztuk, mely arra a technológiai bizonytalanságra ad választ, hogy a védőcsőbe az optikai kábelt több mint 2000 m behúzási hossz legyen elérhető. Ehhez a folyadékok zárt térben történő lamináris áramoltatását kívánjuk felhasználni, mely lamináris áramlás létrehozása a védőcsőben a kifejlesztendő FIM-HD kazettarendszerű úsztatófej feladata. Társaságunk, mint konzorciumi partner a próbatestek mérését végzi laboratóriumi és félüzemi körülmények között. A kazettafej azon fizikai jelenséget használja ki, mely szerint a folyadékokban lamináris (folytonos, örvényléstől mentes) áramlás alakul ki, úgy az áramló folyadékban lévő testre csak minimális közegellenállás hat. Így a hagyományos kábel behúzási eljárásokkal szemben az egy munkafázisban a védőcsőbe juttatható kábelszakasz elérheti a 6-8,000 métert is.

Mind a projekt során kifejlesztésre kerülő technológia. mind a berendezés unikális, az egész világon érdeklődésre tarthat számot, hiszen alkalmazásával ez eddig alkalmazott „befúvásos” technológiánál jelentősen alacsonyabb költséggel lehet az optikai kábeleket a védőcső hálózatba juttatni.

Legfrissebb iparági elemzések alapján a jelenlegi 40 Zetabytes-ról 2025-re 160 Zetabytes-ra fog nőni az évi adatforgalom. Ez további több milliárd szálkilométer új optikai kábel telepítését teszi szükségessé.


Rövid piaci összefoglaló a 2020-25 évekre a projekt keretében kifejlesztésre kerülő technológia és berendezés vonatkozásában:

A dolgok internete (IoT) a digitális átalakulás a BIG DATA korszak egyik kulcsfontosságú eleme, ennek megfelelően a pénz is egyre gyorsabban áramlik az ilyen irányú fejlesztésekbe. Az IDC tavaly 674 milliárd dollárra, az idén pedig már 772 milliárd dollár fölé becsli az erre költött összegeket világszerte, 2021-re pedig már 1100 milliárd dolláros piacot jósol az IoT-vonatkozású termékeknek. A legtöbb pénz a hardverre (modulok, szenzorok, infrastruktúra, biztonsági elemek) megy, ezután rögtön a szolgáltatások következnek, végül ott vannak a szoftverek és kapcsolatok költségei is.

Az egyre tetemesebb IoT-beruházások minden területen gyorsítják a globális adaptációt – derül ki a Business Insider friss kutatásából. E szerint öt év múlva, 2023-ra legyalább 40 milliárd ide sorolható eszköz működik majd a bolygón, amelyek telepítéséből a cégek, a kormányzatok és a magánfelhasználók egyaránt kiveszik a részüket. A "The IoT Forecast Book 2018" című munka azt is megállapítja, hogy a következő évek mindegyik szegmensben alapvető átalakulásokat hoznak.

A konzumer IoT-ról szólva beszédes adat, hogy az internetre csatlakozó otthoni eszközök száma a prognózisban tárgyalt 2023-as évre átlépheti majd az egymilliárd darabot is. Ez háztartásonként 725 dolláros átlagos költést jelent, ami összességében több mint 90 milliárd dolláros forgalmat hoz a konzumer IoT megoldások szállítóinak. A piacnak ez a szelete sem csak az okos hangszórókról vagy netre csatlakozó járművekről szól, elárasztják az okos otthonokba szánt eszközök és szolgáltatások.

...de az okos városokra tízszer többet költenek.

Nem meglepetés, hogy a Business Insider elemzése a vállalati IoT-szegmenst tartja a legérettebbnek, ahol folyamatosan ömlenek a dollármilliárdok a hálózatokba és az automatizációba. A kutatás ezt is egy szemléletes előrejelzéssel érzékelteti: 2023-ra egyedül az ipari robotikai rendszerek telepített bázisa is már a 6 milliós volumen fölött lesz, a gyártótevékenységhez kapcsolódó IoT-beruházások értéke pedig éves szinten eléri a 450 milliárd dolláros nagyságrendet.

A kormányzati IoT-fejlesztések legelsősorban az okos városok valamelyik elemét valósítják meg. Ilyen lehet a hálózatra kötött kamerák felszerelése, az okos utcai világítás kiépítése vagy a netre csatlakozó mérőrendszerek bevezetése, amelyek valós idejű forgalmi infókkal, közműhasználati adatokkal, bűnözési statisztikákkal vagy a környezeti faktorok elemzésével járulnak hozzá a "smart city" koncepcióhoz. A globális éves költés ezeken a területeken 900 milliárd dollárra növekedhet öt év múlva.

Amint az már jeleztük ezen eszközök és adatmennyiség kiszolgálása optikai szálak milliárd szélkilométereinek telepítését teszi szükségessé. ami százmillió kilométer többszálas optikai kábel behúzását eredményezi csak 2025-re. Ezért fontos, hogy Társaságunk az úsztatásos technológia hatékonyságát bizonyítani a projekt keretében, és konjunktúrából minél nagyobb szeletet tudjunk kihasítani mind magunk és konzorciális partnerünk, mind országunk hasznára.


A PSTN Kft innovatív optikai kábelbehúzó berendezés kifejlesztését megvalósította konzorciumi formában „vállalatok K+F tevékenységének támogatása pályázati kiírás keretében. partnerével közösen a KFI_16-1- 2017-0378 azonosító számú pályázati kiírás keretében.

A Projekt megvalósítása 404 662 100 Ft összköltségből valósul meg, melyből a Támogató, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból összesen 107 812 880 Ft vissza nem térítendő támogatást biztosít Társaságunk számára.

„A FIM-HD úsztatásos kábeltechnológiánál alkalmazott, kazettarendszerű úsztatófej létrehozása parabolid palástfelülettel” c. projekt indításáról

A PSTN Kft innovatív optikai kábelbehúzó berendezés kifejlesztését megvalósította konzorciumi formában „vállalatok K+F tevékenységének támogatása pályázati kiírás keretében.partnerével közösen a KFI_16-1- 2017-0378 azonosító számú pályázati kiírás keretében

A projekt keretében olyan eszköz kifejlesztése történt meg, mely arra a technológiai bizonytalanságra ad választ, hogy a védőcsőbe az optikai kábelt – egyéb távközlési kábel – több mint 2000 m behúzási hossz legyen elérhető. Ehhez a folyadékok zárt térben történő lamináris áramoltatását kívánjuk felhasználni, mely laminális áramlás létrehozása a védőcsőben a kifejlesztendő FIM-HD kazettarendszerű úsztatófej feladata. Társaságunk, mint konzorciumi partner a próbatestek mérését végezte el laboratóriumi és félüzemi körülmények között. A kazettafej azon fizikai jelenséget használja ki, mely szerint a folyadékokban lamináris (folytonos, örvényléstől mentes) áramlás alakul ki, úgy az áramló folyadékban lévő testre csak minimális közegellenállás hat. Így a hagyományos kábel behúzási eljárásokkal szemben az egy munkafázisban a védőcsőbe juttatható kábelszakasz elérheti a 6-7,000 métert is. Míg a hagyományos kábeles behúzással max. 250 méter, a befúvatásos módszernél maximum 2.000 m ez a távolság. Mind a projekt során kifejlesztésre kerülő technológia. mind a berendezés unikális, az egész világon érdeklődésre tarthat számot, hiszen alkalmazásával ez eddig alkalmazott „befúvásos” technológiánál jelentősen alacsonyabb költséggel lehet az optikai kábeleket a védőcső hálózatba juttatni. Legfrissebb iparági elemzések alapján a jelenlegi 40 Zetabytesról 2025-re 160 Zetabytes-ra fog nőni az évi adatforgalom. Ez további több milliárd szálkilométer új optikai kábel telepítést teszi szükségessé, mely telepítést a kifejlesztendő technológiával gyorsan és költséghatékonyan lehet majd elvégezni.

A projekt megvalósulása: 2019. december 31.

www.pstn.hu

A Projekt megvalósítása 404 662 100 Ft összköltségből valósul meg, melyből a Támogató, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból összesen 107 812 880 Ft vissza nem térítendő támogatást biztosít Társaságunk számára.